Снимка БулфотоСилният човек в най-новата политическа партия разкри какво искат да

...
Снимка БулфотоСилният човек в най-новата политическа партия разкри какво искат да
Коментари Харесай

Кирил Петков: Дългосрочно трябва да мислим за енергия, която е произведена в България, независима и максимално зелена

Снимка Булфото

Силният човек в най-новата политическа партия разкри какво желаят да трансформират в България.

Намалява ли България своята цифрова конкурентоспособност, както демонстрира тазгодишното изследване на World Digital Competitiveness Ranking, където България е на 52-ро място от 64 страни, като се регистрира значителен спад от 7 позиции по отношение на 2020 година?

Изследването мери и наблюдава икономическата конкурентоспособност на повече от 60 водещи стопански системи, оценявайки потенциала на една страна да възприема и изследва цифрови технологии, водещи до промяна в бизнес моделите.

Какво можем да се направи в България, с цел да се промени тази наклонност? Темата разяснява в " Нашият ден "  по БНР Кирил Петков, някогашен длъжностен министър на стопанската система и съосновател на " Продължаваме промяната ": “Имаме неповторимата конструкция на стопанската система, при която 1,5% от българските компании по някакъв метод, макар корупция и неприятно обучение, са съумели да качат продуктивността си над средноевропейската. Трябва да забележим по какъв начин тези хора са съумели и по какъв начин съумяват да изнасят на международните пазари компании като “Ейком “ и “Волаком “, които вършат роботи и системи за летища. Фирми като BMS, които вършат усилватели. "

" Няколко от другите неща, които елементарно можем да реализираме – да премахнем част от административната тежест, броя разрешителни, броя проверяващи, всичко това да се прегледа деликатно. Вярваме, че като махнем корупцията, голяма част от тях могат да бъдат отстранени, тъй като част от тези трудности са и евентуална касичка за другите административни структури. Третото нещо е, че в действителност би трябвало да сменим концепцията за образованието, изключително в посока висше. В момента нямаме университет в топ 1000, само че имаме невероятни учени като проф. Денков, който в този момент е министър на образованието. Трябва да разберем кои са нещата, които би трябвало да създадем, с цел да издигнем този вид учени на управителни постове. Така че цялото ни обучение да дръпне напред ", съобщи Петков.

" Трябва да създадем промени, тъй че да имаме по-високи условия и за нашите преподаватели от вида – изявления в международни журнали, оценка на студентите към тяхното преподаване и задължителна работа с бизнеса, особено в приложни науки. Така че нововъведенията, излизащи от нашите университет, да са по някакъв начин приложни, а не просто теоретични. Отделно в самите ни компании и усвояването на европейски фондове трябва да сменим метода, по който се раздават тези пари. Трябва да бъде свързване на истински планове с оценки на тяхното реализиране и след осъществяването. Което аз направих като министър на стопанската система с интернационалните организации като Европейската капиталова банка, Европейския капиталов фонд, тъй че да махнем систематичното разпределяне на “едни пари на наши хора “. Това би трябвало да престане. Ако “едни пари “ се дадат на най-хубавите, оценени и от външни оценители планове, ще се види по какъв начин конкурентоспособността би направила скок ", коментира Кирил Петков.

" Другото нещо е да притеглим конкурентни компании, които да влагат в България. Това се случва, откакто им обещаем, че няма да има корупционен риск за тях. Реално това, което направихме с електроавтомобилите за три месеца – да притеглим компания за електрически автомобили в Ловеч – може да стане последователен метод за привличане на вложения, което се базира на това кои са техните клиенти и снабдители в България, и ги привличаме до тях. Вървим по линията на добавената стойност ", уточни Петков.

" Откъм цената на тока, който сега е доста значим, там имаме съответни оферти. Някои от тях незабавно могат да се създадат, като засиленото и бързо поправяне на трите турбини в ПАВЕЦ, тъй че да имаме още 840 мегавата спомагателна евтина мощ в България. За силата като цяло – да стартираме да купуваме азерски газ, който е 50% по-евтин оптимално бързо и приоритизираме гръцката връзка. Да мислим по какъв начин да създадем по този начин, че повече енергийни местни източници да бъдат направени. Ние сме единствената страна по поречието на Дунав, която още няма Водноелектрическа централа. Дългосрочно би трябвало да мислим за сила, която е произведена в България, самостоятелна и оптимално зелена ", добави той.

" 121 депутати са първото изискване, което ни би трябвало, с цел да стартираме да осъществяваме тези политики, които в действителност не са тайнственост, учили сме ги във времето и знаем по какъв начин могат да се приложат ", сподели още Кирил Петков, написа още Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР